"Mənim restoranıma gəlsən, öncədən 30-40 TL verəcəksən, sonra oturacaqsan"
Türkiyədə kiçik restoran və kafelər müştərilərdən "açılış haqqı" almağa başlayıb. Bəzi bölgələrdə restoran və kafelər 30-40 TL-dən (təxminən 4-5 manatdan) aşağı sifariş verən müştəriləri qəbul etmirlər. Artan enerji xərclərinə görə açıq havada oturan müştərilərdən qızdırıcılar üçün saatda 5 ilə 15 TL arasında ödəniş alınır.
Marja.az xəbər verir ki, Restoranlar və Turizm Dərnəyinin (TÜRES) sədri Ramazan Bingöl, bəzi kafe və restoranların artan xərclər səbəbilə ayaqda qalmaq üçün bu sistemə müraciət etdiyini bildirib.
Kiçik kafe və restoranlar xərclərin artması ilə əlaqədar olaraq açılış ödəniş sisteminə keçib. Qida, kirayə, enerji və əməkhaqqı xərclərinin artması ilə əlaqədar olaraq bəzi restoran və kafelər yeni sistemlərə əl atmağa başlayıb.
“Artan enerji xərcləri, ərzaq qiymətlərinin qalxması, dünyada ərzaq qıtlığı, enerji qıtlığı bizə də yansıyır və biz təsirlənirik. Xərclərin artması səbəbindən itkiyə məruz qalmamaq üçün bu sistemə müraciət edirlər. Məntiq belə işləyir, mənim restoranıma gəlsən, əvvəldən 30-40 TL verəcəksən, sonra oturacaqsan. Buna hörmət edirəm, istəməyən müştəri bura getməyə bilər”.
İstanbulun bəzi rayonlarında sahəsi kiçik olan restoran və kafelər müştərilərdən 30-40 TL-dən aşağı olan sifarişləri qəbul etmir. İş o yerə çatıb ki, restoranlar nahar və axşam saatlarında çay və kofe vermirlər. Çöldə oturmaq istəyən müştərilərdən saatda 5-15 TL arası qızdırıcı haqqı tələb olunur.
“Gələcək dövrdə orta gəlirlilərə uyğun restoranlar olmayacaq”
Sektorda orta gəlirli büdcəyə uyğun restoran və kafelərin olmayacağını bildirən Bingöl, “Sektorumuzda görünməmiş bir ixtisaslaşma olacaq. Yalnız lüks seqment və aşağı seqment qalacaq, orta seqment isə yox olacaq. Burada da müştəri öz büdcəsinə və qaydalarına uyğun gələn bizneslərə gedəcək”.
“Kiçik bizneslər yaşamaq üçün bu sistemə müraciət edirlər”
"Happy Moon's Group"un İdarə Heyətinin sədri Hüseyin Aymutlu, “Bəzi kiçik müəssisələrin belə bir sistemə müraciət etməsini normal hesab edirəm. Bu əslində müştəriləri itirmək deməkdir, lakin bəzi kafe və restoranların buna ehtiyacı da var. Onlar bunu biznesin yaşaması üçün bu yolu bir seçim olaraq görürlər. Xərclərin artması və onun menyularda əks olunması müştəriləri qırmızı ətdən toyuq yeməklərinə yönəldə bilər. Lakin onun dövriyyədəki əksi çəki baxımından çox da dəyişmir”.
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 1 gün sonra
- 1 gün sonra
-
22 saat sonra
Dollar ilə yeni investisiya imkanı: Azərbaycan Dəmir Yollarının istiqrazları ABB mobile tətbiqində
-
- 3 saat əvvəl
- 1 gün əvvəl
-
1 gün əvvəl
Azercell “Ən yaxşı idman dəstəkçisi” nominasiyasında mükafatlandırılıb
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
- 2 gün əvvəl
-
2 gün əvvəl
Quşçuluq şirkətinin 30 faizlik səhm paketi 102 min manata satılıb
Son Xəbərlər
Biznesiniz üçün QISA NÖMRƏ (Ulduz nömrə) alın
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Dollar ilə yeni investisiya imkanı: Azərbaycan Dəmir Yollarının istiqrazları ABB mobile tətbiqində
İlin son ENDİRİMLİ KREDİT TƏKLİFİ!
“Güzəştli mənzil” sisteminə xüsusi proqram ilə müdaxilə edən şəxslər cinayət məsuliyyətinə cəlb edildi - AÇIQLAMA
Dolların bazar ertəsi üçün rəsmi məzənnəsi müəyyən olunub
"Ermənistana Azərbaycan ərazisindən taxıl göndərilməsi, Azərbaycandan neft məhsullarını satın alınması etimad quruculuğu proseslərindəndir”
Rəsmi Bakı: "Rus Evi"nin ləğvi prosesi başa çatıb
Quşçuluq şirkətinin 30 faizlik səhm paketi 102 min manata satılıb
"Ermənistanla sülh sazişinin imzalanması üçün TRIPP üzrə öhdəliklərin tam icrası mütləqdir"
Çindən elektrikli avtomobillərə enerji limiti
“AtaSığorta”ya satışları dayandırmaq barədə göstəriş verilib
Siqaret qaçaqmalçılığında ittiham edilən Ruslan Eyyubov həbslə bağlı şikayətini geri götürüb
60%-dək endirimlər, hər 500 AZN-lik alış-verişə xüsusi şans!


















